Parket, design & interieur

Veel gestelde vragen

Maak een keuze uit de onderstaande vragen. Staat uw vraag er niet tussen of heeft u nog een andere vraag, bel of e-mail ons of kom langs. Dan proberen wij zo snel mogelijk een antwoord op uw vraag te geven:

De lengte van de massieve vloerdelen varieert tussen de 150 cm en 250 cm. Deze is afhankelijk van de houtsoort. Er kunnen kortere delen voorkomen. Deze kunnen gebruikt worden om een ‘rij' af te maken of te beginnen. We raden bij het leggen aan om de vloer in zogenaamde ‘wild verband' te leggen. Dat wil zeggen telkens en verspringing van +/- 40 cm. De breedte van de vloerdelen varieert tussen de 16 en 26 cm.(afhankelijk van de houtsoort)

De lengte van de gelaagde planken is voor de 10 mm plank ongeveer 120 cm, bij een 15 mm plank ongeveer190 cm en bij een 20 mm plank ongeveer 220 cm.

De breedte varieert tussen de 16 en 26 cm.(afhankelijk van de soort)

Naar boven
Een vellingrand of V-naad is een schuine rand aan de lange zijde van de plank onder een hoek van 45°. Deze vellingrand zorgt ervoor dat planken geaccentueerd worden zodat er een echte houten vloer ontstaat. Het is het ook mogelijk een vloer te leveren zonder vellingrand. Hierdoor ontstaat een vloer die over het gehele oppervlak ‘glad' is.

Naar boven
Dit is zeker mogelijk met behulp van onze zelfleginstructie die u van deze site kunt downloaden. Hier staan alle facetten van het leggen van een vloer in beschreven. Indien de vloer volgens deze instructie wordt gelegd krijgt u ook 3 jaar garantie volgens de CBW voorwaarden.

Ook wanneer u de vloer zelf wilt leggen, komen wij uw werkvloer voorinspecteren.

Naar boven
De houten vloer kan op verschillende manieren gelegd worden. Over het algemeen worden voor deze legmethodes de termen zwevend op rachels, zwevend op folie, zwevend op alu-heat ( vloerverwarming folie) ,verlijmd op spaanplaat en verlijmd direct op de werkvloer gebruikt.

Bij een zwevende vloer op rachels wordt er eerst een dampwerende folie op de bestaande werkvloer geplaatst, waarbij de naden dichtgeplakt worden met aluminiumtape. Vervolgens worden er vurenhouten rachels over het folie geplaatst die haaks liggen op de lengterichting van de vloerdelen. De ruimte tussen de rachels wordt opgevuld met geluiddempend materiaal om het ‘klankkasteffect' te voorkomen. Wanneer de ondervloer geplaatst is, worden de massieve delen in het ‘mes' van de plank onder een hoek van 45° blind vernageld met een kram op de onderliggende rachel. Vervolgens kan de vloer afgewerkt worden.

Zwevend op folie is alleen toepasbaar bij gelaagde planken.

Er word een folie neergelegd en daarop worden de gelaagde vloerdelen puntsgewijs alleen aan de kopse kanten verlijmd gelegd.

Zwevend op Alu-Heat is alleen toepasbaar bij gelaagde planken, gelegd op een werkvloer met vloerverwarming. Leggen gebeurd hetzelfde als bij de vloer zwevend op folie.

Bij verlijmd leggen op zandcement dekvloer, wordt er eerst een onderlaag van spaanplaat op de zandcementvloer gelijmd. Wanneer de werkvloervloer van een ander materiaal is dan zandcement, of te nat is ,dient de vloer eerst behandeld te worden met een primer. Ook op een houten ondervloer is het mogelijk een verlijmde vloer te leggen: Er wordt dan eerst een laag rubberoid op de houten werkvloer gelegd, vervolgens worden er spaanplaten gebruikt van 125 cm. x 82,5 cm. die vastgeschroefd worden op de houten werkvloer.

Verlijmd direct op de werkvloer wordt alleen toegepast met gelaagde planken.

Hierbij worden de gelaagde planken met een voorstrijk middel en een speciale lijm direct verlijmd op de werkvloer.

Dit is ook mogelijk op een werkvloer met vloerverwarming.

Naar boven
Zowel zwevend als verlijmd leggen kan prima toegepast worden in zowel kleine als grote ruimtes. Een zwevende vloer ervaart u als een echte houten vloer, terwijl een verlijmde vloer een veel massiever geluid heeft. Een zwevende vloer wordt door voldoende geluidsreductie( 11 dB) toegepast in appartementen

Naar boven
Bij het leggen van een massief houten vloer in appartementen dient men altijd rekening te houden met geluidsnormen welke worden vastgesteld door het VVE (Vereniging van Eigenaren) of door woningbouwcoöperaties. Om deze reden worden massief houten vloeren in appartementen altijd zwevend gelegd. Door het gebruik van een zwevende vloer wordt er een reductie op het contactgeluid bereikt van 11 dB.

Naar boven
De vloer kan op een aantal manieren worden afgewerkt met olie, lak . Het afwerken met olie zorgt ervoor dat de houtstructuur wat meer naar voren komt en de vloer een warme, natuurlijke uitstraling krijgt. Tevens is er bij een Eiken vloer de mogelijkheid de vloer te roken ( donkerverkleuring) of te kleuren gepigmenteerde olie van krijtwit tot donkerbruin en daarmee de vloer een eigen identiteit te geven. Bij het lakken van de vloer worden er 3 laklagen aangebracht.

Wanneer een vloer gerookt wordt, verdwijnt het looizuur uit de planken waardoor de natuurlijke kleur donkerder wordt en de tekening van de nerf duidelijker zichtbaarder wordt.

Naar boven
Uiteraard is dit afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Bij het leggen van kant en klaar behandelde vloeren kunt u ca een dag minder rekenen.

Oppervlakte Zwevend Verlijmd
Bij 40 m² 2-3 dagen 3-4 dagen
Bij 60 m² 3-4 dagen 4-5 dagen
Bij 80 m² 4-5 dagen 5-6 dagen

NB: Dit zijn richttijden die afhankelijk zijn van de indeling van een woning. Hoeveel ruimtes er zijn of er schuine of rechte wanden in de woning aanwezig zijn etcetera. Tevens is de legtijd afhankelijk van de extra werkzaamheden die eventueel uitgevoerd moeten worden als bijvoorbeeld het inkorten van deuren of het plaatsen van massieve plinten.

Naar boven
Om zo lang mogelijk van uw houten vloer te genieten is het raadzaam om uw vloer regelmatig te stoffen of te stofzuigen en deze te reinigen met de artikelen die u vindt in de onderhoudsset. Wanneer u het juiste onderhoud pleegt zal de levensduur van de afwerklaag verlengen. Zeker na de eerste maand is het belangrijk dat de vloer wordt voorzien van het meegeleverde onderhoudsmiddel. Bij een geoliede vloer, kunt u de vloer stofzuigen en daarna afnemen met een vochtige dweil met een parketreiniger door het water gemengd. Daarnaast kunt u de olielaag onderhouden door regelmatig de vloer op de zwaar belaste plaatsen te voorzien van een laagje onderhoudsolie. Een gelakte vloer kunt u afnemen met lauw water en onderhouden met schoonmaakmiddelen door het dweilwater gemengd.

Naar boven
Houten vloerdelen worden geproduceerd uit gedroogd hout. Hierdoor blijft de vloer zijn kwaliteit behouden in het Nederlandse klimaat. Door schommelingen in het luchtvocht-percentage in zomer en winter, kunnen de vloerdelen krimpen en uitzetten, door vochtverlies en vochtopname. Wanneer het luchtvochtpercentage onder de 40 % daalt, moet men om ‘vervorming' van de vloerdelen te beperken, de lucht bevochtigen met behulp van een luchtbevochtiger. Het luchtvochtpercentage kan u meten met behulp van een hygrometer. Wordt het luchtvochtpercentage op of boven de 40% gehouden, krijgt de vloer nauwelijks kans om te krimpen.

Naar boven
Het is wel mogelijk om een lamel parket (gelaagde planken) te leggen op een vloer met vloerverwarming. Het is dan wel van belang, dat er een opstookprotocol ( dit is een redelijk eenvoudige handeling) gevolg wordt, zodat de werkvloer en later de parketvloer stapsgewijs opgewarmd wordt.

Gelaagde planken kunnen ook rechtstreeks op de werkvloer verlijmd worden indien deze voldoende vlak is .Of zwevend op speciale vloer verwarming folie genaamd alu-heat . Vloerverwarming als ‘hoofdverwarming' toepassen onder een massief houten vloer is niet aan te raden. Hout isoleert en gaat door de hoge temperatuur krimpen.

Het uitzetten en krimpen bij een gelaagde plank is nihil ( bijna niet meetbaar)

Naar boven
Wanneer u plavuizen als ondergrond heeft kunt u, met de juiste voorbereiding, een massief houten vloer leggen. Belangrijk hierbij is de grootte van de voeg en het type plavuis dat als basis dient. Bij een plavuis met een glad oppervlak en kleine voeg is het mogelijk om zowel een zwevende als een verlijmde vloer neer te leggen. Wanneer de vloer verlijmd moet worden moet deze eerst ontvet worden met ammonia en daarna met schoon water worden nagedweild. De plavuizen vloer moet ook worden voor behandeld met een primer.

Naar boven
Ook dan is het mogelijk een massief houten vloer te laten leggen. Zowel verlijmen als zwevend leggen is mogelijk. Bij verlijmen wordt in plaats van spaanplaat lijmen, het spaanplaat op de bestaande houten vloer geschroefd.

Naar boven
Wanneer men enige voorzichtigheid in acht neemt kant men gelaagd parket neerleggen in de badkamer. Het leggen van een massief houten vloer in badkamers wordt afgeraden. Door het grote verschil in luchtvocht tijdens en na het douchen, evenals het contact van water direct op de houten vloer, ontstaan problemen met het uitzetten en krimpen van deze vloeren. Ondanks dat houten vloeren in deze ruimtes altijd verlijmd moeten worden kan er tussen de planken onderling toch altijd vocht lopen wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de houten vloer. Ook de inwerking van bijv. shampoo en doucheschuim heeft gevolgen op de afwerklaag. Omdat ook in de badkamer (rondom) een welrand blijft van 15 mm. tot 20 mm. en deze welrand normaal wordt afgedekt met bijv. een afdeklijst zal deze afwerking ‘nooit' waterdicht" zijn.

Naar boven
De vloerdelen en de afwerkingsmiddelen zijn dusdanig sterk dat de vloer ook in de keuken gelegd kan worden. U kunt alle soorten vocht op de vloer morsen zonder dat dit schade aan het hout oplevert, alleen moet u het vocht wel opruimen. Omdat de keuken een ruimte is, die in verhouding meer slijt (bijv. voor het aanrecht), is het belangrijk te weten dat de vloer in de keuken in veel gevallen wat meer onderhouden zal moeten worden.

Naar boven
Het plaatsen van de keuken is afhankelijk van de uitvoering. Als het een keuken betreft met een voorzetplint, dient deze geplaatst te worden voordat de vloer gelegd wordt. Bij de plaatsing dient u de keuken te laten plaatsen op de door u gewenste ‘werkhoogte'.plus de dikte van de houten vloer inclusief ondervloer ( 35 mm geld voor massieve vloerdelen, voor gelaagde planken varieert dit tussen de 18 en 23 mm). Als u dit nalaat staat u hoger dan het geplaatste aanrecht, wat aanleiding kan geven tot bijvoorbeeld rugklachten. Nadat de vloer geplaatst is kan de keukenmonteur de voorzetplinten terugplaatsen. Het eerder plaatsen van de keuken heeft ook als voordeel dat er geen beschadigingen komen op de kwetsbare (nieuwe)houten vloer.

Als u een keuken heeft gekocht op poten, zodat u onder de keuken kan doorkijken of met doorlopende zijkanten, tot op de bovenzijde van de vloer, moet deze geplaatst worden nadat de vloer is gelegd. Let hierbij op de minimale droogtijd van de opgebrachte olie van 48 uur ( dit geld niet voor de voorbehandelde vloerdelen). Verstandiger is het, indien mogelijk, de keuken pas na 14 dagen te plaatsen in verband met de uithardingstijd van de olie. Bovendien mag de vloer deze eerste twee weken niet worden afdekt, omdat deze moet kunnen ‘ademen'. Uiteraard dient u er voor te zorgen dat de monteurs voorzichtig omgaan met schuiven van bijvoorbeeld keukenkastjes en het dragen van werkschoenen. U moet hiervoor duidelijke afspraken maken met uw keukenleverancier.


Naar boven
Het is geen probleem om een houten vloer die afgewerkt is met een waslaag te veranderen in een vloer die afgewerkt wordt met olie. Hiertoe dient de gehele vloer geschuurd te worden, inclusief de vellingranden en moeten de bestaande afdeklijsten verwijderd worden. Hierna kan de vloer afgewerkt worden met olie. De ruimte waar dit moet gebeuren moet volledig ontruimd zijn.

Naar boven
Een houten vloer is niet echt verhuisbaar. Zowel bij een zwevende als een verlijmde vloer worden de vloerdelen blind vernageld in het mes en met krammen op respectievelijk de vurenhouten rachels of spaanplaten ondervloer. Bij het verwijderen van de vloer zal de aanwezige kram het mes en de groef vernielen. Er is echter één mogelijkheid de verwijderde vloer mee te verhuizen. De overgebleven vloerdelen moeten dan ‘teruggeschaafd' worden. Dit terugschaven zorgt ervoor dat de vloerdelen 2 mm. dunner en 2 cm. smaller worden. Hierdoor wordt het werkelijke rendement 60% van het bestaande vloeroppervlak. Het resterende oppervlakte kunnen we vervolgens op maat bijschaven.

Naar boven
De invloed van spachtel putz op het luchtvocht percentage is nihil. Bij stucwerk bestaand uit een gipsproduct wordt enorm veel water gebruikt en zal er tijdens het drogen van een gestuukte wand veel vocht vrijkomen, met als gevolg dat het relatief vochtpercentage tijdelijk zal oplopen. Bij een normale ventilatie en wanneer men gebruik maakt van bijvoorbeeld de aanwezige verwarming verdwijnt dit vocht binnen ca. zeven dagen.

Naar boven
Ja,het is een misverstand dat nieuwbouwwoningen altijd te vochtig zijn. Gemiddeld zijn de nieuwbouwwoningen 3 maanden voor de werkelijke opleverdatum wind- en waterdicht. Door de natuurlijke ventilatie in deze nieuwbouwwoningen zijn de vloeren zelden te nat voor het leggen van een massief houten vloer. Uipkes houten vloeren voert een voorinspectie uit waarin men oa het vochtpercentage van de ondervloer controleert dmv metingen in de ondervloer. Mocht de vloer toch te vochtig zijn dan is het eventueel mogelijk de ruimte mechanisch te drogen. Wanneer de vloer nog te vochtig is omdat de dekvloer te kort voor de oplevering gestort is, kan men beter enkele weken wachten met het leggen van de houten vloerdelen. Indien dit niet mogelijk is, kan de vloer worden voorzien van een vochtscherm.

Naar boven
asdfsdfsdf343 d

Naar boven
Eiken is een houtsoort die zich makkelijk laat ‘roken'. Dit roken gebeurt door middel van ammonia. In de ruimte waar de vloer moet komen, worden bakjes met ammonia gezet. De dampen van de ammonia gaan een reactie aan met de looizuren die zich in het Eiken met elkaar verbinden. Door deze chemische reactie verdwijnt het looizuur uit de planken waardoor de natuurlijke kleur donkerder wordt en de tekening van de nerf duidelijker zichtbaar wordt. Het proces van het roken kan variëren van 2 uur tot 8 uur ( afhankelijk van de gewenste verkleuring). De mate van verkleuring is afhankelijk van het percentage looizuur wat in het Eiken aanwezig is. Nadat de vloer gerookt is, kan de vloer afgewerkt worden met olie met daarin eventueel een kleurpigment. Zorg er altijd voor dat de vloer goed geschuurd is en stofvrij voordat u met afwerk- of onderhoudsmiddelen aan de slag gaat.

Naar boven

Openingstijden

Gewijzigde openingstijden :

Showroom geopend:
dinsdag t/m vrijdag
van 10.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
van 10.00 tot 16.00 uur

Zondag en maandag gesloten

T. 071-5145455
E. info@hetleidschparkethuis.nl